Naturalny smak

Urządzenia do sous vide to temat, który w ostatnim czasie zyskał niemałą popularność w mediach. Pojawia się w sklepach i coraz więcej pasjonatów gotowania zdaje się być zaznajomiona z tym francuskim terminem. Czym jest sous vide i czy warto go zakupić?

Gotowanie w próżni sposobem na doskonały smak

Nazwa pochodzi z francuskiego terminu i oznacza ,,w próżni”. Odnosi się to do metody tego gotowania, która polega na umieszczaniu naszych warzyw, potraw czy mięs w specjalnych opakowaniach. Warto dodać, że powietrze jest z nich usuwane, dzięki czemu we wnętrzu pozostaje właśnie próżnia. Posiłek przygotowany w ten sposób umieszczamy następnie w wodzie, podgrzewamy do odpowiedniej temperatury i spożywamy. Musimy przy tym pamiętać, że każda potrawa ma inny przedział temperatur.

Czy metoda sous vide czymś się wyróżnia?

Pierwszym pozytywnym aspektem, z jakim wiąże się gotowanie za pomocą urządzeń do sous vide, jest naturalny smak naszych potraw. Możemy na zawsze pożegnać się ze sztucznym posmakiem plastiku. Nie musimy używać nawet przypraw, bowiem urządzenia do sous vide wydobędą z naszych potraw wszystko, co najlepsze jeśli chodzi o smak. Sprawa ma się tak samo w kwestii wartości odżywczych. Jak widać- samo zdrowie! Wszystko dzięki niewielkiej utracie struktur proteinowych, które w przypadku tradycyjnego gotowania niszczą się w dużych ilościach. Co ciekawe, zachowujemy przy tym pierwotną strukturę mięsa.

Plusy z używania urządzeń do sous vide

Co więc zyskujemy, gotując w ten sposób? Oprócz zdrowia i naturalnego smaku naszych posiłków, urządzenie do sous vide to również wydłużony okres przechowywania. Jeśli nasz woreczek próżniowy nie zostanie rozerwany, nie musimy martwić się o termin spożycia naszych potraw. Woreczki uniemożliwiają także rozwój bakteriom tlenowym. Kolejny plus to fakt, że jest to sprzęt dosłownie na każdą kieszeń. Niezależnie od budżetu, jaki chcielibyśmy przeznaczyć na gotowanie, urządzenie do sous vide może mieć każdy. Największą popularnością w ostatnim czasie cieszą się cyrkulatory sous vide – niewielkie urządzenia przyczepiane do garnka. Sam podgrzewa za nas potrawę, utrzymując temperaturę na tym samym poziomie przez cały okres naszego gotowania, kontrolując wszystko za pomocą czujnika.

Urządzenia do sous vide znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl