Frytownice gastronomiczne

Gastronomia jest dość specyficzną działalnością gospodarczą, w której nierzadko wszystko dzieje się szybko i trzeba szybko oraz sprawnie wykonywać swoje zadania. Podstawą zatem jest dobra komunikacja z zespołem i odpowiedni sprzęt. Lokal serwujący frytki powinien zaopatrzyć się w frytownice gastronomiczne – uniknie przykrych rozczarowań.

Czym jest frytownica?

Frytownica gastronomiczna to trwała i bezpieczna w użytkowaniu frytownica przeznaczona do przygotowywania dużej liczby frytek. Wykonane są ze stali nierdzewnej, co zapewnia odpowiednią trwałość podczas długoletniego użytkowania, a także sprawia, że utrzymanie maszyny w czystości jest proste.

Rodzaje frytownic a potrzeby lokalu

Rodzaj frytownicy gastronomicznej powinien, naturalnie, zostać dopasowany do wielkości lokalu, częstotliwości zamówień oraz budżetu. Frytownice gastronomiczne mogą być jednokomorowe lub dwukomorowe, w zależności od ilościowych potrzeb punktów gastronomicznych. Dodatkowo, spotyka się frytownice gazowe i elektryczne. Frytownice gastronomiczne gazowe służą zanurzeniowego smażenia zazwyczaj w oleju spożywczym. Zatem, tak naprawdę mają one dość uniwersalne zastosowanie i nie służą jedynie do obróbki termicznej frytek, ale także warzyw czy ryb. Znajdziemy je w każdym większym lokalu gastronomiczny. Drugim rodzajem jest frytownica gastronomiczna elektryczna wyposażona w elektroniczny regulator temperatury z funkcją kontroli rozgrzewu oraz sygnalizacji awarii. Posiada także strefę zimną, która chroni resztki frytek przez spaleniem. Uchwyt wykonany jest z materiału, który się nie nagrzewa, nie ma więc niebezpieczeństwa poparzenia w czasie korzystania z urządzenia.

Frytownica – czy warto?

Warto wyposażyć lokal w frytownicę gastronomiczną, albowiem, choć na początku może się to wiązać z większym wydatkiem, ostatecznie wkład finansowy może przynieść same korzyści. Frytownice wyposażone są w termostat (chroniący przed przegrzaniem), lampkę kontrolną, pojemniki, kran spustowy, specjalną klapkę chroniącą przed ciepłem. Strefa zimna pomaga również w oszczędności oleju, kiedy podczas użytkowana zwykłej patelni nie mam nad tym kontroli. Frytownice gastronomiczne z pewnością przyśpieszają proces obróbki termicznej i sprawiają, że można przygotowywać wiele porcji jednocześnie.

Frytownice gastronomiczne oferuje sklep Gastrosilesia