Jaka powinna być dobra skrzynka na warzywa?

Skrzynki na warzywa są niezbędne w handlu nimi. Pozwalają na wygodne składowanie i przenoszenie towaru, bez ryzyka jego uszkodzenia. Ułatwiają transport i przyspieszają go. Po prostu ułatwiają pracę. To dobre rozwiązanie, ale jakie powinny być dobre skrzynki?

Atestowana do kontaktu z żywnością

Handlując warzywami należy zwracać uwagę, aby wszystkie sprzęty z jakich korzystamy, miały atest. Jest to specjalne świadectwo, które wskazuje na to, że materiały, z których wykonano skrzynie na warzywa, nie są dla nich zagrożeniem. Warto na to zwracać uwagę, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia żywności. Byłoby ono nie tylko igraniem z ludzkim zdrowiem i życiem, ale generowałoby też dodatkowe koszty. Skażone warzywa trzeba utylizować. Ostatecznie są to straty.

Wykonane z trwałych materiałów

Skrzynki na warzywa nie mogą być jednorazowe. Najczęściej wykonywane są z drewna lub plastiku. Tworzywa są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Nie łamią się i mają wygodne uchwyty. Skrzynki plastikowe na warzywa ceny mają dość zróżnicowane. Są one uzależnione przede wszystkim od ich wielkości. Najlepiej wybrać takie, które będą dobrze dostosowane do indywidualnych potrzeb. Przykładowo – drobne warzywa, takie jak brukselka, wygodniej przechowywać w mniejszych skrzyniach. Ziemniaki, czy selery można trzymać we większych pojemnikach.

Łatwe w czyszczeniu

Należy pamiętać o regularnym czyszczeniu i dezynfekcji skrzyń na warzywa. Łatwo ulegają one zapiaszczeniu lub zabrudzeniu na skutek kontaktu z gnijącymi warzywami. Pod tym względem skrzynie plastikowe górują nad pojemnikami z drewna. Można je śmiało myć, bo nie niszczą się na skutek kontaktu z wodą. Plastikowe pojemniki są dostępne w wielu kolorach, które są sugerowane dla różnych rodzajów żywności, np. czerwone do surowego mięsa, zielone lub niebieskie do warzyw. Dostosowywanie to nie jest jeszcze obowiązkowe, ale warto się go trzymać. Zmniejsza to ryzyko przenoszenia bakterii z surowego mięsa na inne środki spożywcze. To ważne tym bardziej, jeśli warzywa spożywa się na surowo lub co gorsza – bez mycia.

Z możliwością sztaplowania

Sztaplowanie polega na układaniu skrzynek na warzywa w stosy. Powinny one stać stabilnie jedna na drugiej. Jest to oszczędność powierzchni w magazynie i w transporcie. Ułożone w sztaple skrzynie na warzywa łatwo przenosi się z miejsca na miejsce lub przewozi wózkiem widłowym. Ogólnie wpływa to na prędkość wykonywanych zadań.