Dieta kubełkowa – zalety i wady

W dzisiejszych czasach dieta kubełkowa stała się jedną z najczęściej wybieranych diet. Nie jest to najtańsza forma dostarczania sobie dobrych jakościowo posiłków, jednak mimo tego wiele osób nadal decyduje się wybrać catering na diecie. Przyjrzyjmy się wadom i zaletom tej formy diety.

Zalety diety kubełkowej

Catering dieta to niewątpliwie ogromna wygoda. Codzienne otrzymywanie gotowego zestawu dań zdejmuje z naszych barków konieczność przejścia całego procesu przygotowywania jedzenia – planowania posiłków, zaopatrywania się w odpowiednie produkty dobrej jakości i samego gotowania. Dzięki temu można oszczędzić wiele cennego czasu, którego w obecnych czasach zawsze każdemu brakuje. Dieta kubełkowa zapewnia nam również pełnowartościowe menu. Codzienne posiłki przygotowywane są pod nadzorem dietetyków, którzy dbają o to, by dania zaspokajały codzienne zapotrzebowanie spożywających je konsumentów. Nie trzeba już się zastanawiać, czy nasz jadłospis zawiera w sobie odpowiednią ilość białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów – mamy pewność, że dostajemy przemyślaną kompozycję. Każdy człowiek jest inny i wiedzą o tym dietetycy, którzy komponują diety. Odpowiednia catering dieta może zostać dobrana nawet dla tych, którzy potrzebują niestandardowego sposobu odżywiania – przykładowo cukrzyków lub osób, które nie mogą spożywać glutenu. Na rynku dostępne są też pełnowartościowe diety kubełkowe dla wegan i wegetarian, a nawet osób, które preferują dietę paleo.

Wady diety kubełkowej

Największą wadą diety kubełkowej jest, niestety, jej dość wysoki koszt. Z drugiej strony cena takich posiłków często zwraca się w przypadku, gdy ktoś, ze względu na brak czasu, zmuszony był regularnie jeść posiłki w barach i restauracjach. Osoba rozważająca catering na diecie powinna zastanowić się, czy jedzenie dostarczane codziennie pod drzwi domu jej się opłaca. Warto też pamiętać, że catering oferuje kuchnię uniwersalną, która szykowana jest dla wielu osób, które wybiorą ten sam sposób odżywiania. Niemożliwe do wykonania jest w pełni zindywidualizowanie jadłospisu, istnieją więc pewne ramy, których trzeba się trzymać. Zawsze istnieje też ryzyko, że otrzymane danie nie sprosta wymaganiom konsumenta i mu nie posmakuje. W takiej sytuacji, niestety, nie ma możliwości zwrócenia otrzymanego posiłku. Z tego względu warto przed wyborem konkretnego dostawcy spróbować przykładowego oferowanego przez niego zestawu cateringowego – firmy zajmujące się szykowaniem diet kubełkowych często oferują możliwość spróbowania pierwszego dziennego zestawu za darmo lub w symbolicznej cenie, by móc się upewnić, że dana odpowiada potencjalnemu stałemu klientowi.