Suszone warzywa – znakomity dodatek do potraw

Świadomość wszystkich nas odnośnie zdrowego stylu życia wciąż się zwiększa. Chcemy wprowadzać do swoich jadłospisów produkty zdrowe i te, które świetnie wpływają na nasze samopoczucie. Duże znaczenie ma regularność i spożywanie niewielkich porcji, bogatych w witaminy i wartości odżywcze. Z pewnością należą do nich warzywa oraz owoce.

Przygotowywanie posiłków

Nie zawsze jednak mamy czas na to, aby przygotować posiłek ze świeżych produktów, dlatego niestety od czasu do czasu decydujemy się na kupienie czegoś gotowego. Dobrze jest pamiętać o tym, że przygotowanie zdrowego posiłku nie musi być czasochłonne. Jest wiele rozwiązań, które pomagają nam zaoszczędzić czas i pieniądze.

Kiedyś więcej czasu poświęcono na gromadzenie zapasów latem i przygotowywanie się na zimę, kiedy nie ma świeżych warzyw. Metodą dobrze znaną naszym babciom było suszenie różnych warzyw. Miały one w swoich domach stół, na którym mogły latem suszyć warzywa z własnego ogrodu, następnie przechowywano je w papierowych opakowaniach i używano zimą.

Dobry dodatek do potraw

Jeśli nie mamy czasu na takie zabiegi, możemy kupić suszone warzywa w gotowych mieszankach w sklepie. Jest to dobra alternatywa dla mrożonek, ponieważ produkty mrożone trzeba zużyć w szybszym czasie, choć również zachowują wartość odżywczą. Warzywa dobrze ususzone możemy przechowywać przez bardzo długi czas

Nadają one potrawom niezwykłego aromatu, mogą być dodatkiem do esencjonalnych sosów lub zup. Sprawdzą się w podróży, ponieważ zajmują niewiele miejsca. Jeśli chcielibyśmy spróbować suszenia, ale mamy niewiele miejsca, możemy zaopatrzyć się w suszarkę, która jest podłączana do prądu. Po kilku godzinach będziemy mieć gotowe suszone warzywa.

Warzywa przygotowane w suszarce

Proces ten możemy przyspieszyć, jeżeli będziemy pamiętali o tym, aby układać kawałki niewielkiej wielkości. Pokrojenie warzyw na większe kawałki sprawia, że z ich wnętrza woda będzie musiała wyparowywać dłużej. Można włączyć ją na noc, gdyż urządzenie nie jest bardzo głośne, a rano będą już gotowe.

Ale suszarka nie jest jedynie rozwiązaniem dla warzyw, warto również suszyć owoce. Te do kupienia w sklepach są dosyć drogie, a przygotowanie ich samodzielne nie powinno zajmować dużo czasu. Będą dużo zdrowszą alternatywą dla innych przekąsek, najłatwiej będzie ususzyć plasterki jabłka.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.