Skąd się bierze musztarda?

Dobra musztarda będzie doskonałym uzupełnieniem, dodatkiem do dania lub jego motywem przewodnim. Znana jest ludzkości już od czasów antycznych – powstała w starożytnym Rzymie i przez wiele lat zmieniało się jej przeznaczenie. Urozmaicano smak dodając różne przyprawy i eksperymentując, również w dziedzinie lecznictwa.

Czym jest musztarda?

Musztarda to zimny sos, który powstaje z różnych odmian gorczycy: sarepskiej, białej lub czarnej. Łączy w sobie smak słodki i ostry, zarówno on jak i kolor oraz konsystencja musztardy są ściśle zależne od użytych w celu jej przygotowania dodatków oraz samego sposobu przyrządzenia.

Smaki musztard są bardzo różne, ale producent najlepszej musztardy narynku stawia zawsze na najwyższej jakości składniki i sprawdzoną recepturę, dzięki czemu tworzy unikatowy smak. Łączy w idealnych proporcjach zmielone ziarna gorczycy, ocet, sól pieprz oraz cukier.

Jak powstaje musztarda?

Producent najlepszej musztardy narynku nigdy nie zdradza tajników przygotowania swojego flagowego produktu. Podaje składniki, ale nie daje wskazówek jak je łączyć, żeby osiągnąć idealny smak, kolor i konsystencję. Podobno tylko długi, czasochłonny proces produkcji, oraz leżakowania pozwala wydobyć z poszczególnych składników wszystkie walory zapachowe i smakowe.

Musztardę równie dobrze możemy postarać się przygotować w domu, jeśli tylko posiadamy odpowiednie urządzenie, które będzie w stanie rozdrobnić ziarna gorczycy. Możemy spróbować powtórzyć smak jaki osiągnął producent najlepszej musztardy narynku lub doprawić musztardę według swojego gustu.

Przygotowanie musztardy w domu zaczynamy od zagotowania octu z wodą oraz przyprawami – jeśli chcemy uzyskać trochę słodszy smak możemy dodać trochę miodu. Wrzącą wodą zalewamy ziarna gorczycy – możemy je zmielić jeszcze przed zalaniem lub po – i zostawiamy na kilka godzin do napęcznienia. Gdy ziarna wchłoną cały płyn rozdrabniamy je blenderem lub malakserem. Kilka prostych kroków i musztarda jest gotowa do spożycia.

Jaka musztarda jest najbardziej popularna w Polsce?

W Polsce producenci najlepszej musztardy na rynku zajmują się przygotowywaniem głównie musztardy sarepskiej – jest ona najczęściej używaną musztardą w naszych kuchniach i powstaje ze specjalnej odmiany gorczycy – gorczycy sarepskiej.

Gorczyca sarepska sprawia, że musztarda nabiera specyficznej goryczki, jej smak jest idealnie zbilansowany pomiędzy słodyczą a ostrością. Konsystencja musztardy jest gęsta i są widoczne, i wyczuwalne rozdrobnione, ciemne ziarna gorczycy.