Potrawy z buraków

Burak to jedno z najbardziej popularnych polskich warzyw, którego walory smakowe z pewnością warto jest docenić. Dodatkowym atutem tych warzyw jest również to, iż są one łatwo dostępne, a również niedrogie.

Nie tylko ćwikła

Przede wszystkim przetwory z buraków to jedna z potraw, jakiej każdy powinien spróbować. Najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie buraków na zimę jest zrobienie ćwikły, jednakże z całą pewnością warto spróbować również innych przepisów. Zwykle burski bardzo dobrze smakują w połączeniu z różnymi innymi warzywami. Jednym z rodzajów przetworów z buraków, jakiego z całą pewnością warto spróbować jest zimowa sałatka, którą robi się z buraków i cukinii. Aby przygotować tą potrawę, należy buraki najpierw ugotować i obrać. Cukinię należy obrać i pokroić w małą kostkę. Ugotowane buraki również należy pokroić. Do garnka z małą ilością tłuszczu, np. oleju wrzuca się pociętą w piórka cebulę, następnie buraki i cukinię. Całość gotuje się kilkanaście minut, następnie przekłada do słoików i długo pasteryzuje. Właśnie w trakcie procesu pasteryzacji cała sałatka nabiera ciekawego, lekko słodkawego a zarazem pikantnego smaku. Oczywiście oprócz wymienionych składników należy również dodać do niej przyprawy, takie jak sól, cukier czy pieprz.

Jeżeli należymy do osób, którym te warzywa smakują, warto popróbować różnych przepisów na przetwory z buraków. Można znaleźć ich całkiem sporo, niektóre idą w kierunku smaków bardziej wytrawnych, inne słodkich. Wszystkie jednak są smaczne i ciekawe.

Do czego podawać buraki

Tradycyjna ćwikła z chrzanem nie budzi raczej wątpliwości w kwestii tego, w towarzystwie jakiej potrawy powinna się znaleźć na stole. Zwykle podajemy ją razem z kotletami mielonymi czy zrazami wołowymi. Jednakże te dwa dania to nie jedyne, do jakich pasują przetwory z buraków. Buraki konserwowe przyrządzone bardziej na słodko będą przykładowo świetnie komponowały się również z daniami z kaczki.

Buraki to ewidentnie warzywa, które wyśmienicie nadają się na smaczny i zdrowy dodatek do wielu rozmaitych dań. Warto eksperymentować w kuchni i sprawdzać, jak też buraki będą komponowały się z różnymi potrawami.

Jakie buraki wybrać na przetwory.

Generalnie w Polsce występują zwykle dwa rodzaje buraków, kuliste i podłużne. Zarówno jedne jak i drugie kupić można w marketach lub na targu, ich cena nie jest wygórowana. Na słodkie przetwory lepiej wybrać te kuliste, a na wytrawne podłużne.