Jak przygotować przetwory z buraków?

Buraki to jedno z podstawowych warzyw w kuchni polskiej. Pojawiają się na stole w formie aromatycznego barszczu, jako surówka albo jako dodatek do kaszy czy farsz. Obfitują w witaminy i żelazo, pomagają zachować dobrą kondycję i zdrowie. Jak cieszyć się ich smakiem przez cały rok? Ciekawym sposobem na przygotowanie buraków są przetwory.

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki choć niepozorne zaliczają się do jednych z najzdrowszych warzyw. Są znane z dużej zawartości dobrze przyswajalnego żelaza – od wieków stosuje się je profilaktycznie i leczniczo w przypadku anemii. Działają krwiotwórczo i wzmacniająco. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu pomagają w zapobieganiu chorobom serca, miażdżycy i nadciśnieniu.

Mają niski indeks gligemiczny, więc są polecane osobom zmagającym się z cukrzycą. Działają również oczyszczająco, usuwając z organizmu szkodliwe toksyny. Ze względu na dużą ilość kwasu foliowego buraki są polecane kobietom ciężarnym, ponieważ ten pierwiastek odgrywa kluczową rolę w prawidłowym przebiegu ciąży.

Pomysł na przetwory z buraków

Przetwory to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie smaku, aromatu i właściwości zdrowotnych buraków. Przygotowując słoiki, można cieszyć się dobrodziejstwem tych warzyw przez cały rok, a w razie problemów zdrowotnych – na przykład zagrożenia anemią – szybko sięgnąć po naturalne lekarstwo.Jakie przetwory przygotować z buraków? Możliwości jest naprawdę wiele.

Jednym z najpopularniejszych przepisów są buraki kiszone – nie tylko bardzo smaczne, ale i bogate w kwas mlekowy, witaminy i zdrowe bakterie, które mają dobroczynny wpływ na florę jelitową i zdrowie całego organizmu. Równie dużą sławą cieszą się buraki z zalewie – najczęściej podawane z mięsem i ziemniakami, stanowiące nieodłączny element polskiej kuchni. Buraki mogą też posłużyć do przygotowania przetworów-sałatek – poszukując pomysłu na przetwory z buraków, warto spróbować buraków z papryką, buraków z cukinią albo buraków z kapustą.

Odżwyczy, bogaty w żelazo sok z buraków

Zyskujący coraz więcej zwolenników pomysł na przetwory z buraków to gęsty, zamknięty z słoiku lub szklanej butelce sok. W tej formie buraki mają bardzo niski indeks glikemiczny i zachowują maksimum właściwości zdrowotnych.Samodzielnie przygotowany sok z buraków będzie doskonałą alternatywą dla sklepowych napojów, posłuży również jako koncentrat do domowego barszczu, podkreślając jego smak i aromat. Regularnie spożywany, pomoże zapobiegać anemii i będzie profilaktyką większości chorób cywilizacyjnych: nowotworów, cukrzyczy, chorób układu krwionośnego.