Jak przygotować domowy susz warzywny?

Susz warzywny to zdrowy, a zarazem wartościowy dodatek do wielu rozmaitych potraw. Z pewnością warto posiadać go w swojej kuchni. W sklepach znajdziemy gotowe mieszanki. Nie zawsze mamy jednak dostęp do produktów zaufanych marek, a zakup przez internet nas nie interesuje. W takiej sytuacji najlepszą opcją jest samodzielne ususzenie warzyw.

Szybki zakup składników

Susz warzywny możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Wielkim plusem jest fakt, że jest to bardzo proste, a zarazem szybkie. Nie musimy obawiać się, że spędzimy na gotowaniu kilka godzin. W pierwszej kolejności musimy zakupić niezbędne składniki.

Do przygotowania suszu warzywnego będziemy potrzebować m.in. marchewki, pora, papryczki chili, cebuli, pietruszki, majeranku, kurkumy, czosnku. Oczywiście to od nas zależy dokładny skład mieszanki. Możemy swobodnie dopasować warzywa, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Nie musimy ściśle trzymać się przepisu. Pamiętajmy również o tym, aby doprawić całość za pomocą soli oraz pieprzu.

Bezproblemowe przygotowanie warzyw

Wiadomym jest, że warzywa, które zostaną poddane suszeniu muszą zostać odpowiednio przygotowane. Należy je pokroić w drobne kawałeczki. W przypadku warzyw posiadających miąższ należy go usunąć. Pokrojone warzywa starannie układamy na blaszce. To od nas zależy, jaka ilość suszu warzywnego zostanie jednorazowo przygotowana.

Dobrze jest wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że warzywa nie będą przywierać do jej powierzchni. Jest to powszechny problem, który możemy jednak łatwo wyeliminować.

Rozdrobnienie przyprawy

Blaszkę, na której zostały wyłożone warzywa wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Proces suszenia będzie trwać tak długo, aż wszystkie składniki będą kruche i chrupiące. Warto więc, co pewien czas kontrolować ich stan. Nie można przesadzić w drugą stronę, gdyż przypalone warzywa stracą swoje drogocenne właściwości.

Po upieczeniu wszystkie składniki przesypujemy do misy. Następnie rozdrabniamy je za pomocą blendera. Mieszankę przesypujemy do słoika. Pamiętajmy, że przyprawa powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym naczyniu. W innym przypadku ulegnie ona negatywnemu działaniu tlenu. Ważne jest, aby susz był przechowywany w zacienionym oraz suchym miejscu.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A.