Chłodne napoje

W letnie dni, gdy słupek rtęci pnie się ku górze i osiąga coraz wyższe rekordy, zazwyczaj apetyt nikomu nie dopisuje. Bo jak zjeść gorący rosół, gdy nagrzane powietrze aż drga? Albo jak tkwić nad parującymi garnkami? Więc jeść się nie chce, ale za to pić się powinno i to duże ilości ( podczas upałów normy – kobiety około 2,7 litra wody na dobę, a mężczyźni 3,7 litra – powinny być zwiększone około pół litra), m.in. po to by uzupełnić utracone witaminy, mikro – i makroelementy.

Mrożone napoje

Chłodne i mrożone napoje to marzenie w gorący dzień. Choć mówi się, że picie zimnych napojów w upalne dni powoduje dodatkowe dogrzewanie organizmu, trudno znaleźć kogoś, kto by łakomie nie spojrzał na przykład na sorbet lodowy.

Napoje na letnie dni

Mogą mieć prosty lub nieco bardziej skomplikowany skład. Zawsze jednak powinny być orzeźwiające, sycące, smaczne i zdrowe. Idealnie w te zalecenia wpisują się zimne napoje skomponowane na bazie owoców i lodu. Melony, pomarańcze, grejpfruty i arbuzy to świetne składniki do kompozycji, ponieważ zawierają nie tylko dużo wody, ale także antyoksydanty. Przepisów na znakomite napoje jest bardzo dużo, jest w czym wybierać. Nawet najbardziej wybredne podniebienie znajdzie coś dla siebie.

Napoje z historią

Niektóre chłodne napoje mogą pochwalić się historią sięgającą naprawdę zamierzchłych czasów. Chłodną zieloną herbatą raczyli się podczas gorących dni ludzie z dalekiego Wschodu, raita pomagała przetrwać wysokie temperatury Hindusom, horchata Hiszpanom, a granita – Sycylijczykom. Ten ostatni jest narodową dumą, a wyspiarzom można łatwo się narazić nazywając granitę sorbetem. Dlaczego?

Granita

Tradycyjny sycylijski deser lodowy skomponowany jest na bazie wody, soku z cytryny i cukru. Dawniej do jego sporządzenia wykorzystywało się lód znoszony przez specjalnych robotników (nevar) ze zboczy Etny. Dziś ten deser sporządza się poprzez zmieszanie gotowego syropu z wodą i schłodzenie w granitorze. Cechą, którą odróżnia granitę od zwykłego sorbetu jest struktura lodu – lód do granity ma strukturę ziarnistą, Deser bardzo dobrze gasi pragnienie, przynosi ochłodzenie i orzeźwienie i z tego też powodu szybko zyskał popularność na całym świecie. Każdy Sycylijczyk z pełnym przekonaniem powie, że granita najlepiej smakuje właśnie u nich, ponieważ w jej przygotowanie wkłada się serce.