Zdrowie zaklęte w proszku

Dzisiaj wielu z nas dba o to, aby odżywiać się zdrowo, ruszać się. Chcemy do późnych lat zachować silny organizm. Niestety zima zawsze stanowi dla nas trudne wyzwanie – niska temperatura ogranicza aktywność, brak świeżych owoców i warzyw powoduje, że nie dostarczmy organizmowi odpowiedniej dawki witamin. Czy można jednak jakoś temu zaradzić?

Suszone warzywa – pomysł na medal!

Oczywiście, że tak! Idealnym rozwiązaniem jest tutaj zastosowanie suszonych warzyw. Co to jest? Otóż są to warzywa pokrojone w plastry bądź kostkę, które zostały poddane suszeniu, w wyniku czego straciły wodę, kurcząc się do rozmiarów mniejszych od ziarnka grochu. Warto jednak podkreślić jedną ważną informację – warzywa w procesie suszenia tracą jedynie wodę i przez to – objętość. Co to znaczy?

To oznacza, że nie tracą ani witamin, ani minerałów, ani swoich wartości odżywczych. A zatem łyżka takich suszonych warzyw to praktycznie równowartość garści świeżych warzyw. Dzięki temu poprzez dodatek suszonych warzyw do potraw zapobiegniemy wszystkim niedoborom witamin i ogólnie odporności, które dopadają nas zimą.

Sklepy z suszonymi warzywami

Powstaje zatem pytanie – gdzie możemy znaleźć takie suszone warzywa? Podstawową mieszankę z marchwi, selera i dodatków znajdziemy w praktycznie każdym supermarkecie. Dzisiaj jednakże mamy możliwość zakupu jeszcze innych suszonych warzyw, takich jak: buraczki, czosnek, pomidory itp. Aby je znaleźć najlepiej jest poszukać najbliższego sklepu z przyprawami albo sklepu online.

Warto także wiedzieć, że zawsze samemu możemy zrobić takie suszone warzywa. W tym celu należy pokroić drobno wybrane warzywa, następnie zaś wysuszyć je na słońcu i ewentualnie chwilę w piekarniku. Można także zainwestować w zakup dość taniego i przydatnego urządzenia, jakim jest suszarka do warzyw, która znacznie skraca czas suszenia.

Potrawy z suszonymi warzywami

Warto jeszcze zastanowić się – do czego można w zasadzie dodać takie ususzone warzywa? Otóż przede wszystkim do zup, mięs, sałatek. Warto nadmienić, że pełnią one tutaj nie tylko rolę przypraw i poprawiają smak, lecz również są jak zwykłe warzywa – dostarczają wartości odżywczych.

Warto jeszcze wspomnieć nie mieszanki tylko właśnie przyprawy będące jednym lub połączeniem dwóch suszonych warzyw. Tutaj np. pomidory suszone znakomicie będą pasować do przeróżnych dań włoskich, a buraczki do mięs. Takie suszone warzywa cenią wysoko wszystkie osoby lubiące gotować i trochę przy tym eksperymentować. Dzięki suszonym warzywom zyskujemy nowe smaki i zdrowe potrawy!

Artykuł powstał we współpracy ze Spółką Suszarniczą Ogrodnik S.A.