Grzybki jak u babci!

Chyba każdy z nas ma lub miał babcię, której kuchnia robiła ogromne wrażenie na pozostałych członkach rodziny. Faktycznie – babcie to wyjątkowe istoty, które ze zwykłych marynowanych podgrzybków potrafią uczynić poezję – czy bylibyśmy w stanie ten smak odtworzyć?

Grzybki babuni

Dziś wiele produktów oferowanych w sklepach ma na etykiecie dopisek „babuni”, co ma stanowić podkreślenie wyjątkowych zalet organoleptycznych danego produktu. Jednak sami dobrze wiemy, że nic nie może się równać prawdziwemu smakowi potraw robionych przez nasze babcie, których smak pamiętamy do dziś! Babcie w cudowny sposób potrafiły spędzać całe dnie w kuchni, doskonale radząc sobie przy tym z innymi obowiązkami domowymi. Do tego, w sezonie letnim i jesiennym spędzały w kuchni dwakroć więcej czasu – by przygotować wyborne marynaty na zimę!

Podgrzybki marynowane w occie przez babcię to jeden ze smaków dzieciństwa, których nie sposób było nigdy podrobić ani odtworzyć.Te grzybki smakowały tak wybornie szczególnie wtedy, gdy były samodzielnie przez nas zbierane podczas wypraw do lasu na grzyby z babcią i dziadkiem. Takie wyprawy kojarzyły nam się zawsze z ekscytacją wynikającą ze znalezienia wyjątkowo ładnego okazu grzyba, ale również – z przyjemnością, jaką niewątpliwie było spacerowanie po lesie w miłym towarzystwie.

Jak przyrządzić najlepsze grzybki?

Gdy udało nam się grzybobranie, musimy koniecznie wykorzystać swoje zbiory, by przyrządzić przepyszne zapasy na zimę. Nie powinno to być szczególnie trudne, jeśli lato było urodzajne i obfite w leśne skarby. Część grzybów warto zasuszyć, uprzednio dobrze je wypłukawszy i pokroiwszy na plasterki, najlepiej w lnianym worku. Resztę grzybów możemy wykorzystać na marynaty.

Umyte i oczyszczone grzyby należy przegotować, a następnie zalać wywarem z octu, soli i cukru. To mieszanka konserwująca, pozwalająca na zachowanie w słoiku pełni smaku i aromatu grzybów. Dodatkowo, zabezpiecza grzyby przed psuciem się, dzięki czemu mogą one spędzi nawet kilka lat w spiżarni, a po otwarciu zachowywać swoje walory smakowe i zapachowe. Aby utrwalić grzyby, należy zalać je wrzącym wywarem z octu bezpośrednio do słoików i szybko zakręcić wieczkiem, a potem odwrócić do góry dnem. Tak przygotowane słoiki wystarczy już tylko pasteryzować przez 20 minut – gotując w dużym garnku całe słoiki.

Podgrzybki marynowane w occie kupisz nasklep.vitapol.pl